Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

25 lat na scenie. Ania Wyszkoni świętowała jubileusz

05.10.2021 00:00 sub

W sobotę 2 października w Miejskim Ośrodku Kultury w Pszowie odbył koncert Ani Wyszkoni z okazjI 25-lecia jej kariery. Na miejscu zebrało się sporo wiernych fanów, a sama artystka zagrała świetny koncert, nawiązując do początków swojej kariery z zespołem Łzy na pszowskiej scenie.

PSZÓW Koncert Ani Wyszkoni był wydarzeniem wyjątkowym, zarówno dla jej pszowskich fanów, jak i samej wokalistki. Piosenkarka urodziła się na Śląsku – w Tworkowie w powiecie raciborskim, natomiast Pszów jest miejscem, w którym rozpoczęła się jej kariera. To właśnie tutaj powstał zespół Łzy, którego Wyszkoni niegdyś była wokalistką. – Pszów! Dziękuję, że tak ciepło nas przyjęliście. To niezwykły dla mnie wieczór i będę go wspominać bardzo, bardzo długo. Mam nadzieję, że wy też – mówiła Ania Wyszkoni, kiedy publika zgotowała jej oraz towarzyszącym muzykom owację na stojąco. Podczas koncertu, piosenkarka wraz z zespołem zaprezentowała zarówno starsze piosenki, takie jak „Pan i Pani” czy „Agnieszka”, jak i również te nowsze, w tym „Skrable” – singiel promujący nadchodzącą płytę. – To kobietom chcę zadedykować. Tym bardziej, że jesteśmy na Śląsku, a jak wiadomo, Ślązaczki to są najlepsze dziewczyny, najsilniejsze kobiety. Czy tak? – zapytała tłum, zapowiadając piosenkę „Kobietą Być”.

Powrót na pszowską scenę

Tego dnia w pszowskim MOK-u frekwencja była wręcz zaskakująca. Oczywiście trudno się temu dziwić, w końcu Ania Wyszkoni doskonale wie, co zrobić, by zapewnić swoim fanom show na bardzo wysokim poziomie. Koncert zaczęła od śpiewania pośród publiczności – światła zgasły, by rozbłysnąć chwilę potem. Artystka niespodziewanie wstała z krzesła na widowni, choć prawdopodobnie nikt nie miał nawet pojęcia, że Ania Wyszkoni tam właśnie siedziała. W trakcie występu zagadywała tłum, opowiadała anegdotki ze swojego życia, śmiała się i tańczyła. W pewnym momencie zeszła ze sceny i ruszyła w stronę balkonu, by zaprosić gości do wspólnego śpiewania.

Ważna opinia rodziców

Od początku występu Ania Wyszkoni nie ukrywała tego, że jest to dla niej wydarzenie zupełnie inne niż wszystkie – w końcu przyjechała zaśpiewać w swoich rodzinnych stronach. Był to jej pierwszy występ w Pszowie po kilkunastu latach. Za wspaniałe show podziękowali jej zarówno wierni fani, znajomi z dawnych lat, a także dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Pszowie – Marek Hawel, oraz organizator koncertu Jerzy Tessar. Piosenkarka obiecała kolejny koncert w Pszowie za rok. – To zawsze są takie koncerty, które wywołują bardzo dużo podekscytowania przede wszystkim, dużo wspomnień. To jest taka podróż sentymentalna – opowiadała – Nie ukrywam też, że stres, no bo wiadomo, że chcielibyśmy żeby wszystko wyszło perfekcyjnie. Poza tym wiedziałam, że jest wielu znajomych, że będą moi rodzice. Z każdą kolejną osobą stawiałam wyżej poprzeczkę, ale myślę, że wszystko wyszło super i bardzo chętnie będę tutaj wracać – mówiła nam już w kuluarach Ania Wyszkoni, czekając na opinię rodziców o koncercie, szczególnie mamy, która przed widowiskiem zapowiedziała piosenkarce „Po koncercie powiem Ci jak było...”.

Nikola Myszkowska

• Numer: 40 (1089)
  • Data wydania: 05.10.21
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 38 (1087)
  • Data wydania: 21.09.21
  • Numer: 39 (1088)
  • Data wydania: 28.09.21
  • Numer: 40 (1089)
  • Data wydania: 05.10.21
  • Numer: 41 (1090)