Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Przygotowali piosenkę na 100. urodziny Św. Jana Pawła II

12.05.2020 00:00 sub

18 maja mija 100. rocznica urodzin Jana Pawła II. W Pszowie miały odbyć się specjalne obchody tej rocznicy, bo Jan Paweł II jest honorowym obywatelem miasta. Z powodu pandemii to dojdą one do skutku, jednak grupa mieszkańców Pszowa, Rydułtów i okolicy postanowiła upamiętnić papieża Polaka muzyką.

PSZÓW Duet Marka Fibica i Dawida Klimanka ma na koncie już dwie wspólne produkcje: piosenkę „Jesteśmy z wami” na Mundial 2018 oraz utwór „Pierwsza gwiazdka” wydany z okazji Bożego Narodzenia w ubiegłym roku. W sobotę 9 maja premierę miała trzecia ich produkcja „Na zawsze święty”, przy której do współpracy zaproszono wokalistkę Żanetę Czogalik i czernickiego filmowca Bogusława Porwoła. – Wiersz, do którego w tym roku Dawid Klimanek stworzył muzykę, powstał krótko po śmierci Jana Pawła II. Ten wiersz był recytowany m.in. na konkursie w Ontario w Kanadzie, gdzie 12-letnia Adrianna Serra zdobyła wówczas 3. miejsce. Zapis tej recytacji zobaczyć można na Youtube. Teraz natomiast chcieliśmy stworzyć coś w celu upamiętnienia setnych urodzin naszego papieża – mówi Marek Fibic, autor tekstu i inicjator powstania piosenki „Na zawsze święty”. – Piosenka miała być zaśpiewana w pszowskiej bazylice z okazji uroczystości urodzinowych Jana Pawła II. Postanowiliśmy więc zrobić teledysk i opublikować w Internecie – dodaje Marek Fibic. – Od momentu przekazania mi przez Marka jego wizji i treści wiersza układanie linii melodycznej i aranżacja trwała z przerwami około dwóch miesięcy – mówi Dawid Klimanek. Nagraniem ścieżek dźwiękowych zajęło się studio z Rydułtów NTN Records.

Z kamerą trafili do Rud

Klip do nowego utworu powstał w urokliwym miejscu – Rudach w powiecie raciborskim. – Na kręcenie teledysku wybraliśmy sanktuarium w Rudach. Po ustaleniach z proboszczem i uzyskaniu zgody przystąpiliśmy do kręcenia. Praca zajęła nam około 6 godzin. Proboszcz i wikary wzięli także udział w teledysku – mówi nam Bogusław Porwoł, który stanął za kamerą i zajął się montażem ujęć. Co istotne, w produkcji wykorzystano również archiwalne filmy z wizyt papieża w Żywcu w 1995 roku oraz w Wadowicach w 1999 roku, pozyskane od lokalnych archiwistów.

Warto podkreślić, że parafia w Rudach była niegdyś odwiedzana przez Karola Wojtyłę. Kiedy ciotka przyszłego papieża rozpoczęła w 1947 roku pracę jako nauczycielka w podrybnickich Stodołach, młody ksiądz Karol odwiedzał ją w letnich miesiącach. Wtedy korzystał z pokoju gościnnego u państwa Piechów. Karol Wojtyła odwiedzał Stodoły dwa lub trzy razy. – Teraz już nie pamiętam. Zawsze jednak bywał tu przez ok. dwa tygodnie. Podczas pobytu spacerował po okolicy, po naszych lasach. Wędrował do Rud, medytował i modlił się. Kiedy wracał na nocleg, graliśmy razem szmacianką. Jako, że mój ojciec nie wrócił z wojny, mieliśmy tylko mamę. Kiedy przyjeżdżał ksiądz Karol, był dla mnie i mojego brata trochę jak ojciec. Czasem podglądaliśmy go przez drzwi do jego pokoju, jak modlił się leżąc krzyżem na ziemi. Mama wtedy mówiła nam, że mamy brać przykład – wspominał jeszcze niedawno Grzegorz Piecha, pielęgnujący obecnie historię rodzinnych powiązań z Janem Pawłem II.

Wspomnienia i wsparcie

Premiera klipu odbyła się w serwisie Youtube w sobotę 9 maja. – Dla mnie, jak i dla wielu osób Jan Paweł II był wielkim autorytetem. Choć obecnie pojawiają się różne dyskusje co do jego postaci, za życia swoją postawą wskazywał drogę. Byłem na spotkaniach w Gliwicach, Krakowie, a później obiecałem sobie, że jeśli przyjedzie raz jeszcze to również pojadę. To niestety nie doszło do skutku przez chorobę Ojca Świętego – wspomina Marek Fibic. Klip z okazji urodzin papieża Polaka mógł ujrzeć światło dzienne dzięki pomocy lokalnego przedsiębiorcy, również z historią z Janem Pawłem II w tle. – Teledysk udało się zrealizować dzięki wsparciu finansowemu pana Ernestyna Janety, który w 2000 roku z żoną uczestniczył w osobistej audiencji u Ojca Świętego, a później utrzymywał stały kontakt, m.in. przesyłając życzenia świąteczne papieżowi. Ten, co ciekawe, odpisywał na listy. Nasza produkcja nie mogłaby powstać bez tego wsparcia – podkreśla Marek Fibic, zachęcając do obejrzenia teledysku do piosenki.Szymon Kamczyk

• Numer: 19 (1016)
  • Data wydania: 12.05.20
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 17 (1014)
  • Data wydania: 28.04.20
  • Numer: 18 (1015)
  • Data wydania: 05.05.20
  • Numer: 19 (1016)
  • Data wydania: 12.05.20
  • Numer: 20 (1017)
  • Data wydania: 19.05.20