Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Dzięki siostrze odkrył swoją pasję… do tworzenia pasyjek

23.08.2011 00:00 red

CZYŻOWICE – Pan Edmund lata młodości dawno ma już za sobą. Precyzji mógłby mu jednak pozazdrościć niejeden młodzian.

Edmund Łyska z Czyżowic na emeryturze nie chciał się nudzić. Przez przypadek odkrył w sobie talent do tworzenia niezwykłych pasyjek, czyli krzyżyków z wizerunkiem ukrzyżowanego Chrystusa. Ich niezwykłość polega na tym, że niewielkie, nieco ponad 10-centymetrowej wielkości krzyżyki umieszczone są w hermetycznie zamkniętych butelkach.

Pierwszy taki krzyżyk zrobił ojciec pana Edmunda jeszcze kiedy ten był dzieckiem. – Wykonał go w czasie wypasu krów. Zazwyczaj ja wyprowadzałem krowy, ale w niedzielę zastępował mnie ojciec żebym sobie odpoczął. No i właśnie w czasie jednej takiej niedzieli powstał ten krzyżyk – wspomina Edmund Łyska.

Pan Edmund z wykształcenia jest technikiem mechanikiem. Już na emeryturze, póki wystarczyło sił i sprawności, dorabiał jako ślusarz i spawacz. Sił w końcu zabrakło, ale aktywny przez całe życie mężczyzna nie chciał siedzieć bezczynnie. – Jak człowiek się nudzi, to szybciej się starzeje – mówi ze śmiechem. W sukurs przyszła siostra, której zaginęła pamiątka po nieżyjącym już ojcu.

Replika dla siostry

W 1960 roku Edmund Łyska zaczynał pracę w kopalni. Poprosił wówczas ojca o zrobiony przez niego wcześniej krzyżyk w butelce. – Ojciec postanowił, że na pamiątkę da go nie tylko mnie, ale wykona je również dla mojego rodzeństwa, czyli brata i siostry. Siostra po latach go zgubiła. Bardzo chciała odzyskać pamiątkę. Ojciec już nie żył, dlatego zaproponowałem, że ja spróbuję zrobić taką replikę. Udało się, więc można powiedzieć, że to siostra rozbudziła w mnie nową pasję – opowiada pan Edmund.

Etos pracy wyniósł z rodzinnego domu. Urodził się na Kujawach, nieopodal Kruszwicy, nad jeziorem Gopło. Tam od młodości uczył się pracy. Po ukończeniu technikum mechanicznego dostał nakaz pracy w Białymstoku. – Oj, wtedy wydawało mi się, że jadę na drugi koniec świata. Gdzie tam moja Kruszwica, a gdzie Białystok – mówi.

Wtedy jeszcze nie wiedział, że to dopiero początek życiowej wędrówki, która doprowadzi go Czyżowic. W Białymstoku dostał powołanie do wojska, w którym spędził 3 lata. Po wojsku trafił na Śląsk, do Chorzowa. Tutaj pracował jako monter aparatury pomiarowej. Później zmienił pracę i trafił z żoną na Wilchwy. Przez kilka lat mieszkał na osiedlu 1 Maja. Potem kupił dom w Czyżowicach, w który mieszka do dzisiaj. Tutaj jego pasja i zdolności stały się znane kilku osobom, związanym z Wiejskim Domem Kultury. Swoje wyroby zaprezentował na wystawie rękodzieła. Pokazał nie tylko pasyjki, ale również własnoręcznie wykonane drewniane świeczniki.

Precyzyjna robota

Wykonanie zamkniętej w butelce pasyjki – jak nietrudno się domyślić – nie jest wcale łatwe. Poszczególne jej elementy – podstawę, belkę pionową i poprzeczną, figurę wykonaną z drutu – trzeba pojedynczo wprowadzić do butelki i tam je złożyć! Pan Edmund posługuje się długą na 35 centymetrów pincetą. Za jej pomocą żmudnie skleja w butelce poszczególne elementy. – Kiedy zaczynam układanie, przestaję myśleć o czymkolwiek innym. Składanie pochłania całą moją uwagę. Odrywam się dopiero wtedy, kiedy zaczynają boleć oczy i ręce – przyznaje pan Edmund. Do pracy wraca następnego dnia. Jedną pasyjkę przygotowuje kilka dni, poświęcając na to 3-4 godziny dziennie.

Gotowa pasyjka zawiera takie szczegóły Męki Pańskiej jak młot do przybijania gwoździ, parę gwoździ, włócznię, czy gąbkę z octem, a także drabinę. Co ciekawe, niektóre elementy powstają z powszechnie dostępnych materiałów – wykałaczek, patyczków do lodów czy drewnianych igieł do szaszłyków. – Być może ktoś kto zna się na takiej sztuce uzna, że te moje robótki to jakiś kicz i pewnie będzie miał rację. Dla mnie jednak mają one dużą wartość – przyznaje twórca butelkowych pasyjek.

Artur Marcisz

• Numer: 34 (563)
  • Data wydania: 23.08.11

Archiwum

• Numer: 32 (561)
  • Data wydania: 09.08.11
  • Numer: 33 (562)
  • Data wydania: 16.08.11
  • Numer: 34 (563)
  • Data wydania: 23.08.11
  • Numer: 35 (564)
  • Data wydania: 30.08.11