W milczeniu szeptane
Spotkanie autorskie poetki odbyło się 19 listopada w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej. Jej zbiór „W milczeniu szeptane” jest debiutem poetyckim, odkrywa przed czytelnikiem nowe znaczenie odwiecznych problemów, z którymi zmaga się człowiek: samotnością, uzależnieniami, bezsilnością, złem. Autorka zagłębia się w mrocznej stronie ludzkiej natury, ukrytym sensie tego, co się przydarza poprzez wszechobecną mistykę, do której sięgnęła zmęczona codziennością wypełnionego regułami, uporządkowanego według ogólnie przyjętych norm życia.
– Zaraz po studiach ekonomicznych wyjechałam do Hamburga. Osadzona w świecie materii i skupiona na powierzchownej interpretacji wydarzeń popadałam w coraz większe zwątpienie – wspomina Dana Buchczyk.
Ukojenie duszy przyniosła astropsychologia i numerologia.
– Teraz ciągle jestem na etapie odkrywania perspektywy innej niż ta, która coraz bardziej nas otacza w cywilizowanym świecie. Każdy może to zrobić, wystarczy na chwilę się zatrzymać w codziennym pędzie. Największą sztuką jest cieszenie się z rzeczy małych – mówi poetka.
Wiersze napisane są w formie wewnętrznego dialogu, który toczy się w każdym z nas, jeśli tylko zechcemy słuchać. W styczniu ukaże się drugi tomik wierszy Dany Buchczyk, w którym mistyki będzie jeszcze więcej jak zapowiada sama autorka.
(j.sp)