Randka z rzemiosłem
Zmagania już się rozpoczęły i wzięło w nich udział 11 miejscowości. W pierwszym etapie odbywają się tzw. konkurencje antenowe z udziałem pełnomocnika miasta i mieszkańców. Mieli oni za zadanie m.in. rozpoznawanie głosów znanych osób czy też „szukanie igły w stogu siana”. Wodzisławski Urząd Miejski przygotuje tzw. portret miasta prezentujący jego osiągnięcia. Podczas wakacji będą organizowane imprezy plenerowe w poszczególnych miejscowościach startujących w konkursie. W Wodzisławiu odbędzie się ona 10 sierpnia pod hasłem „Randka z rzemiosłem”. W programie przewidziano m.in. kiermasz wyrobów wodzisławskiego rzemiosła, pokazy rzemieślnicze oraz m.in. wybicie wodzisławskiej monety. Już 6 lipca ekipa z Wodzisławia wyjeżdża do Koszęcina, żeby tam wziąć udział w plenerowych zmaganiach. Naczelnik Wydziału Promocji Miasta Grażyna Durczok zachęca mieszkańców Wodzisławia do wspierania swoich reprezentantów, udziału w organizowanych imprezach i telefonowania do radia Katowice w wyznaczonym czasie.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 31 sierpnia, zwycięska gmina otrzyma nagrodę pieniężną z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska, która zostanie przeznaczona na inwestycję proekologiczną.
Ta nagroda nie jest najważniejszym celem, zdajemy sobie sprawę, że startujemy w konkursie po raz pierwszy i trudno będzie go wygrać - mówi prezydent Ireneusz Serwotka. Możemy się jednak pochwalić osiągnięciami w dziedzinie ochrony środowiska oraz zapewnić mieszkańcom rozrywkę.
(jak)