O ekologii w bibliotece
11 i 12 czerwca Centrum Edukacji Ekologicznej przy Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Raciborzu (filia ul. Rynek 12) we współpracy z Wydziałem Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miasta organizuje pod hasłem „W trosce o środowisko”, „Dni Ochrony Środowiska, Lasu i Zadrzewień”. W tych dniach odbędzie się cykl prelekcji, dla których tłem będzie wystawa pokonkursowych prac fotograficznych Gabrieli Habrom Rokosz pt. „Las w obiektywie”.
11 czerwca o godz. 11.30 rozpocznie się prelekcja Anny Tarkowskiej, prezesa Fundacji „Zielona Liga”, pt. „Parki krajobrazowe i pomniki przyrody na Śląsku”. O godz. 13.00 odbędzie się wykład przedstawiciela Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego z oddziału w Rudach poświęcony walorom przyrodniczym tej miejscowości i pocysterskim krajobrazom.
12 czerwca od godz. 10.00 do 12.00 potrwają wykłady dr. Jana Dudy pt. „Godne ochrony rośliny drzewiaste ziemi raciborskiej”. O godz. 12.30 rozpocznie się prelekcja przedstawiciela Nadleśnictwa Rudy Raciborskiej pt. „Ochrona kompleksów leśnych – szkółki leśne”. O godz. 16.00 rozpocznie się wykład dr. Jerzego Sporka (Akademia Rolnicza Wrocław) pt. „Projektowanie ogrodów”.
(mat)